Wist je dat…? Paddestoelen!

Ik ben een tijdje weggeweest! Niet omdat ik het bloggen niet meer leuk vond, maar omdat ik even veel te druk was met verhuizen en het ontdekken van een nieuwe stad 🙂 Hierover later meer!

Vandaag pak ik de draad weer op en begin rustig met een Wist-je-dat-je. Over de paddestoel dit keer. Deze post stond gepland voor de herfst, als vervolg op deze paddestoelenrisotto, maar is dus wat vertraagd 😉

 

Wist je dat…?

…paddestoelen pas sinds de jaren 70 veelvuldig in Nederland worden gegeten? En dan met name de champignon.

…paddestoelen eigenlijk slechts het bovengrondse deel van een schimmel zijn? Wanneer je ergens een paddestoel ziet staan, weet je dat zich onder de grond een heel netwerk van schimmeldraden bevindt.

…het af te raden is zelf paddestoelen te plukken? Tenzij je heel goed weet welke giftig zijn en welke niet. Veel paddestoelen lijken op elkaar waardoor een foutje snel is gemaakt.

…er wel 5000 soorten paddestoelen zijn en er ieder jaar weer nieuwe soorten worden ontdekt? De bekendste eetbare paddestoelen in Nederland zijn de champignon, cantharel, oesterzwam, shiitake en portobello.

…je eetbare paddestoelen ook altijd even moeten bakken of koken? Sommige eetbare paddestoelen zijn rauw toch giftig.

…paddestoelen onterecht gelden als vleesvanger? Waarschijnlijk komt dit door hun wat vlezige structuur, want qua voedingsstoffen is het zeker geen vleesvervanger. De hoeveelheid eiwitten in paddestoelen is niet bijzonder hoog en ook bevatten ze geen B12 en niet heel veel ijzer. Wel bevatten ze veel andere B-vitamines, ook niet onbelangrijk voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs.

…ze ondanks dat het geen typische vleesvervangers zijn, ze verder wel gewoon erg gezond zijn door hun hoge gehalte aan vitamine C en K en de mineralen kalium, seleen, koper en fosfor.

…paddestoelen goed zijn voor de lijn, want ze bestaan voor het grootste deel uit water en voedingsvezels. Ze slinken dan ook wanneer je ze opbakt.

…je gebakken paddestoelen (in een klein beetje plantaardige olie) eigenlijk aan tal van gerechten kunt toevoegen: door een salade, in een omelet, door de pasta, enzovoort. Geeft net wat extra bite en een dosis vezels.

…portobello’s zich goed lenen om te vullen: met kaas, pesto, rijst. Het maakt niet uit, wees creatief! Zet 10-15 minuten onder de gril of in een warme oven en smullen maar!

…je van portobello’s ook eenvoudig een “vega-burger” kunt maken?

  • smeer een portobello in met wat olie en eventueel kruiden die je lekker vindt.
  • gril de portobello in een grilpan.
  • maak een sausje van Griekse yoghurt met wat chilisaus en besmeer hiermee een bruin of volkoren broodje.
  • leg er de portobello op en voeg toppings toe als plakjes avocado, een tomaatje en rucola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *