Paddestoelenrisotto

De herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen wat betreft groenten. Alles lijkt in overvloed verkrijgbaar en doordat het buiten wat kouder wordt, heb ik ook veel meer zin om de keuken in te duiken. Een gerecht wat ik al sinds jaar en dag maak, zodra de eerste paddestoelen weer op de markt verkrijgbaar zijn, is een paddestoelenrisotto.

Risotto is sowieso een favoriet gerecht, omdat het zo simpel is: je gooit alles in een pan, voegt beetje bij beetje water toe en een half uurtje later kun je aan tafel. Bij risotto is het belangrijk om regelmatig te blijven roeren, maar verder kan er niet veel mis gaan. En je kunt erdoor gooien wat je maar lekker vindt. Let wel op dat sommige groenten wat langer moeten koken dan andere. Wanneer je bijvoorbeeld tomaten of paprika’s wilt toevoegen, kun je dit beter pas tegen het einde van de kooktijd doen.

Vandaag deel ik mijn paddestoelenrisotto met jullie. Dit gerecht valt iedere keer weer anders uit, afhankelijk van de soorten paddestoelen die ik neem, de wijn die gebruik of de kruiden die ik net in huis heb. De basis blijft altijd: risottorijst, paddestoelen en vocht (ik gebruik meestal water plus wijn). Overigens bevatten paddestoelen best wat vocht en slinken behoorlijk in deze risotto, dus ben niet te bang om veel paddestoelen te gebruiken!

Paddestoelenrisotto

Ingrediƫnten voor 2 personen

  • 100-150 gram risottorijst (bij de toko of bij een Turkse winkel kun je grote zakken kopen die stukken goedkoper zijn dan in de supermarkt)
  • Heel veel gemengde paddestoelen, schoongemaakt en in grove, niet te kleine stukken gesneden (in ieder geval 200 gram per persoon).
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • witte wijn, 200 ml of naar smaak
  • gekookt water dat nog niet helemaal is afgekoeld
  • half bouillonblokje

Tip

Voor risotto geldt normaal 1 eenheid risotto – 3 eenheden vocht. Bij 150 gram zou dat dan 450 ml vocht (wijn/water) zijn. Maar: risotto moet in ieder geval 20-25 koken om gaar te worden. Dus wanneer je te weinig vocht hebt, gewoon steeds een beetje vocht toevoegen.

Gebruik een grote pan.

Laat risotto niet alleen, zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even.

Bereiding

Verhit wat olie en voeg de ui en knoflook toe. Voeg dan de risottorijst toe en roer even door tot de rijst glazig is. Voeg dan de helft van de wijn toe. Blijf roeren. Voeg dan de paddestoelen en de rest van de wijn toe. Voeg het bouillonblokje toe en dan soeplepel voor soeplepel steeds wat warm water.

Risotto in pan

Laat altijd het vocht grotendeels verdampen en opgenomen worden voordat je nieuw vocht toevoegt. Laat de risotto in ieder geval 20-25 minuten pruttelen. Wanneer alle vocht is opgenomen, steeds weer iets toevoegen.

Als de risotto gaar is en alle vocht is opgenomen, kun je er eventueel nog wat geraspte (parmezaanse) kaas doorheen roeren en zout en peper.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *