Top 5 vegetarische kookboeken

Ondertussen heb ik een hele mooie verzameling kookboeken in de kast staan. Maar ik heb duidelijk een paar favorieten. Kookboeken die ik aan iedereen zou willen aanraden en die ik ook al vaker aan mensen cadeau heb gedaan. Eigenlijk geldt voor al deze boeken dat ze niet alleen kookboek zijn, maar meer dan dat: ze zijn mooi geschreven, er staan schitterende foto’s in, ze bevatten veel informatie. In de onderstaande top 5 heb ik een heel kleine beetje vals gespeeld. Het is eigenlijk een top 7, maar top 5 vind ik mooier klinken 😉

De volgorde is overigens volstrekt willekeurig. De boeken verschillen zoveel van elkaar dat ze niet echt met elkaar te vergelijken zijn. Het ene boek is niet beter of leuker of mooier dan het andere. Maar dit zijn de kookboeken die ik het meest gebruik en die mijn kookstijl het meeste hebben beïnvloed. En, afgezien van Ottolenghi, zijn de gerechten in deze boeken helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Overigens, mocht je je afvragen wat al die post-its in mijn boeken doen: zo houd ik bij welke recepten ik nog een keer wil uitproberen 🙂

“Plenty” en “Plenty More” – Yotam Ottolenghi

Ottolenghi, een chefkok met een aantal restaurants en take-aways in Londen, doet de meest originele dingen met groenten. Daarom werd hij door The Guardian gevraagd een vegetarische column te schrijven. En dat werd een enorm succes! Plenty is eigenlijk een compilatie van de recepten uit zijn columns. Beide boeken zijn ook niet op de standaardmanier ingedeeld. Plenty is opgedeeld in hoofdstukken per groente; Plenty more is juist opgedeeld per bereidingswijze.  Het mooie van dit boek, en van Ottolenghi in het algemeen, zijn de verrassende combinaties waar je zelf wellicht nooit aan zou denken. Neem bijvoorbeeld zijn salade van sobanoedels met aubergine en mango. Food heaven!

Plenty en Plenty More

Door de kookboeken ben ik Ottolenghi een beetje gaan volgen. Ondertussen is hij natuurlijk een beetje een hype geworden, en werd zelfs in de laatste Bridget Jones-film genoemd, maar dat neemt niet weg dat zijn eten echt heel erg lekker is. Vorig jaar was ik in Londen en ben ik bij zijn nieuwste restaurant NOPI gaan eten. Gewoonweg een feestje voor als je van goed en lekker eten houdt 🙂

Mijn favorieten uit “Plenty” en “Plenty more”

De hierboven genoemde sobanoedels, de kruidenpasta (lekker met de geroosterde groenten met gepofte knoflook), de gevulde portobello met taleggio, de pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus, de ultieme wintercouscous en de quiche met pompoen, kweeperenpasta en blauwe kaas. Die laatste is gewoonweg goddelijk!

River Cottage VEG!

Wederom een vegetarisch kookboek geschreven door een niet-vegetariër. Ook dit boek heeft geen standaardopbouw en is ingedeeld naar type gerecht. Zo is er een hoofdstuk maaltijdsalades, broodgerechten, soep, pasta en rijst, mezze en tapas, gegrilde en geroosterde gerechten en bijgerechten.VEG! Wat is er nu zo leuk aan VEG!? Allereerst de teksten. Er staan goed geschreven stukjes bij alle recepten met heel veel handige tips en weetjes. Ook wordt bij veel recepten weer 1 of meerdere variatiemogelijkheden gegeven. En natuurlijk staan er gewoon ontzettend lekkere recepten in!

Mijn favorieten uit VEG!

Bijna teveel om op te noemen! Maar in ieder geval de zoete aardappelsoep, de warme salade met geroosterde pompoen, kastanjechampignons en blauwe kaas, de lasagna met venkel en pompoen, de boerenkoollasagna, de muntpesto, de hartige taart met bietengroen en ricotta en de gratin van zoete aardappel en pindakaas. En zoals je aan het aantal post-its op de foto kunt zien, staan er nog genoeg recepten in die ik wil uitproberen!

LEON Fast Vegetarian

LEONIn Londen vind je door de hele stad LEON-zaken. Het principe: gezond fast food. En dat lukt ze aardig. Er zijn verschillende LEON-kookboeken en ik heb uiteraard de Fast Vegetarian. Wat ik echt heel erg fijn vind aan dit boek, is dat ieder recept vooral een leidraad is. Overal worden weer opties en variaties en andere tips gegeven. Het zijn stuk voor stuk snelle en makkelijke gerechten, maar niet al te gewoontjes! Oh, en de vrolijke stickers in de boeken maken het geheel helemaal een feestje 🙂

Mijn favorieten uit LEON Fast Vegetarian

De bietenrösti met halloumi en de warme salade van sobanoedels met groenten en een dressing met pindakaas.

“Puur koken met je eigen oogst” en “Kruiden” – De Keuken van Greendelicious

De Keuken van Greendelicious heb ik al eerder op dit blog genoemd (klik hier om het blog te lezen). De kookboeken heb ik ooit gekocht omdat ik wilde proberen wat groenten en kruiden op mijn balkon te zaaien oogsten en ik een eenvoudig naslagwerk zocht. toen ik zag dat het naast naslagwerk ook nog eens kookboeken waren, was ik meteen om!De Keuken van GreendeliciousDe boeken zijn ingedeeld per seizoen en voor ieder seizoen worden een verschillende groenten en kruiden besproken. Verteld wordt welke soorten er zijn, waar en wanneer je ze moet zaaien en oogsten, waar je op moet letten en vervolgens worden een aantal eenvoudige recepten gegeven. Bovendien staan er prachtige foto’s in de boeken. De recepten zijn eigenlijk allemaal vrij eenvoudig. Maar wel heel erg smaakvol. En na ook nog een paar workshops bij de Keuken van Greendelicious te hebben gevolgd, ben ik helemaal fan! In oktober komt het nieuwe kookboek uit. Het staat al op mijn verlanglijstje 🙂

Mijn favorieten uit “Puur koken met je eigen oogst” en “Kruiden”

De bietenrisotto met taleggio, de pesto van Oost-Indische kers, de erbazonne en de quiche van schorseneren en peterselie.

World Food Cafe

World Food Cafe

Dit boek is gewoonweg een pareltje. Bijna te mooi om in de keuken te gebruiken. Het is geschreven door een vegetarisch stel: hij is fotograaf, zij is kok en samen reizen ze de hele wereld over. In dit boek hebben ze vegetarische gerechten van over de hele wereld verzameld en niet-vegetarische gerechten aangepast voor vegetariërs. Naast dat het heerlijke recepten bevat, is het ook een prachtig leesboek met de meest schitterende reis- en eetfoto’s. Echt een juweeltje in mijn boekenkast: hierin komen 2 van mijn grote passies, koken en reizen, samen.

Mijn favorieten uit World Food Cafe

De rozenrijst met dadelpuree en gegrilde aubergines, de kikkererwtenpilav met dadels en pijnboompitten, de felrode groenten met maanzaadsaus, de masala van paneer, cashewnoten en abrikozen, de gemarineerde halloumi met rougaillesaus en de appel-dadeltaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *