Wist je dat…? Pompoen!

Hoewel de herfst in Nederland nog niet echt begonnen is, was het afgelopen zaterdag toch alweer tijd voor mijn jaarlijkse pompoensoepfestijn. Traditioneel nodig ik dan wat vrienden uit voor de eerste pompoensoep van het seizoen. Het recept van de soep kan ik niet met jullie delen, want dit heb ik ooit uit de Allerhande gehaald, maar naast soep kan er gelukkig nog veel meer met pompoenen!

Pompoen

Wist je dat…?

…pompoen heel veel ijzer, vitamine B2 en B9,¬†b√®tacaroteen en ook foliumzuur bevat? En zoals iedere zichzelf respecterende groente, bevat de pompoen ook weer lekker veel vezels.

…je pompoen kunt roosteren, bakken, frituren, koken en pureren?

…pompoen superlekker smaakt in combinatie met salie en blauwe kaas? Doe bijvoorbeeld blokjes pompoen samen met verse salie, knoflook, olie, peper en zout in een ovenschaal en zet een half uurtje op 200 graden in de oven. Lekker door de (volkoren) pasta of als een salade met gebakken paddenstoelen, wat rucola, blauwe kaas en een dressing met balsamicoazijn.

…je in principe alles van een pompoen kunt eten, dus ook de schil en de pitten? Dus gewoon de pompoenblokjes met schil door de soep. Scheelt weer een hoop werk. Wanneer je de schil wilt eten, zorg er dan wel voor dat je een biologische pompoen koopt. De pitten kun je roosteren en als snack eten of door een salade gooien.

…pompoenen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komen?

…pompoen tot dezelfde familie behoort als de komkommer? En dat de courgette ook een pompoensoort is?

…er tientallen verschillende soorten pompoen zijn? Niet alle pompoenen zijn overigens eetbaar, sommige zijn enkel geschikt voor de sier. Deze zijn vaak ook giftig voor de mens en smaken bitter.

…je pompoen ook heel goed in zoet gerechten kunt gebruiken? Bijvoorbeeld in een pompoencheesecake of maak eens een pompoenjam.

…je pompoen heel lang kunt bewaren? Leg ‘m op een niet te warme en niet te koude plek en je kunt hem weken of zelfs maanden bewaren. Wanneer je een aangesneden pompoen hebt, kun je deze in folie wikkelen en nog een paar dagen in de koelkast bewaren.

…je pompoen ook goed kunt invriezen? Snijd de pompoen in blokjes en kook deze gaar. Laat ze afkoelen en vries ze in in bakjes of zakjes.

…je heel eenvoudig je eigen pompoenpuree kunt maken door pompoenblokjes gaar te koken en vervolgens te pureren. Deze puree kun je ook in porties invriezen. In het buitenland kun je pompoenpuree overigens gewoon in blik kopen, maar dit heb ik in Nederland helaas nog niet kunnen ontdekken. Wanneer iemand weet of en waar je pompoenpuree in Nederland kunt krijgen, houd ik me aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *