Vind jouw ideale sport! Deel 2: Roeien

Iedereen weet dat bewegen en sporten goed voor je is. Maar hoe vind je jouw ideale sport? Een sport die je leuk vindt, zodat je het sporten ook zeker weten gaat volhouden? In deze serie deel ik een aantal sporten met je. Wellicht doe je inspiratie op en vind je snel jouw droomsport 🙂 (Deel 1 gemist? Klik hier om het terug te lezen.)

Momenteel geniet heel Nederland natuurlijk van de mooie prestaties van “onze” sporters op de Olympische Spelen, en met name ook van de roeiers. Een mooie gelegenheid dus om deze sport eens extra aandacht te geven. Anne roeit al jaren met heel veel plezier en is sinds een paar jaar ook als coach actief. Hieronder vertelt zij wat er nu zo leuk is aan roeien en waarom iedereen het kan!

Omschrijf roeien in 5 woorden

team, buitensport, hele lichaam, ritme, water

Hoe lang doe je al aan roeien?

Bijna 8 jaar, hoewel ik het laatste jaar niet zoveel meer roei. Ik ben nog steeds lid bij mijn roeivereniging in Groningen (meer als sponsor dan als actief lid), maar woon al ruim een jaar in Utrecht. Ik ben aan het overwegen om het toch hier weer op te pakken.

Wanneer en waarom ben je met roeien begonnen?

Ik ben begonnen in september 2008, direct in mijn eerste studiejaar. Het waarom is echt een slecht verhaal :P. Ik ben namelijk een heus ‘Gyas-kindje’: mijn ouders kennen elkaar van deze studentenroeivereniging, de Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas. En nog sterker: mijn vader is er nog steeds fanatiek roeiend lid met z’n clubje andere veteranen.

Tijdens de KEI-week (introductieweek in Groningen) had ik ontzettend veel lol met mijn KEI-groepje, maar kwam het er niet van om langs àlle studenten(sport)verenigingen te gaan. Ik had daarbij ook niet echt de behoefte ergens bij te gaan, want ik kwam uit de stad en was nog lekker aan het acrobatieken bij eenroeien_vader_dochterjeugdcircus. Tegen het eind van de KEI-week sms’te mijn vader dat hij op Gyas was om te trainen en mij wel als proeflid kon inschrijven, nu hij ‘er toch was’. Prima, dacht ik. Ik zie die paar proefweken wel aan.

Die eerste weken was ik ervan overtuigd dat ik lid-af zou worden voor het einde van het proeflidmaatschap, want ik had zo’n extra sport en zoveel nieuwe mensen om me heen niet nodig. Maar voor ik er erg in had, had ik het er toch best naar mijn zin en ging ik mijn ouders achterna als Gyas-lid.

Dat bleek een goeie keuze, want ik heb in de jaren die volgden naar hartenlust geroeid, gecoacht en meegewerkt in verschillende commissies. Ik heb dus niet heel bewust voor roeien gekozen, maar ik ben er in gegroeid. En ik zou nu niet anders meer willen!

Wat is er zo leuk aan roeien?

één-voor-allen-en-allen-voor-één!

Buitenlucht! Lekker in de zon, maar ook met slecht weer; dan voel je je heel heldhaftig met z’n allen, als je net een hoosbui hebt overleefd. En dan na de training natuurlijk koffie, thee en appeltaart.

Er is voor elk wat wils: af en toe een stukje peddelen, regelmatig trainen voor een paar mooie tochten, meedoen met verschillende soorten competities en bokalen, of je meten met de toppers en minimaal 6x per week trainen en harde races varen.

Altijd een leuke groep mensen om je heen; voor mij is de sociale component net zo motiverend als de sportieve.

roeien_amstel_1

Foto met dank aan A.G.S.R. Gyas

Voor wie denk je dat roeien een geschikte sport is?

Roeien is voor iedereen! Sterker nog: veel mensen die aan een andere sport een blessure hebben overgehouden, stappen in een roeiboot. Door de rechte bewegingen is roeien totaal niet blessuregevoelig (natuurlijk heb je ook roeiblessures, maar veel minder dan bij bijvoorbeeld tennissen of hardlopen).

Daarnaast is de basis van het roeien ook op latere leeftijd nog prima te leren. Het is misschien wel leuk om te weten dat een groot deel van de Nederlandse Olympische roeiers zijn pas begonnen in hun studententijd. Zo is een lid van mijn vereniging, Sophie Souwer, in najaar 2007 begonnen met roeien en is nu met de Nederlandse vrouwenacht 6e geworden in Rio. Dat is toch ontzettend gaaf?!

Waar moet de beginnende roeien aan denken of rekening mee houden?

Het is even wenboottillen_ringvaartnen aan hoe panisch roeiers doen over het omgaan met het materiaal, maar als je eenmaal weet hoe kwetsbaar de boten en riemen zijn en hoe duur alles is, dan accepteer je de commando’s van de stuurman/-vrouw direct.

Kleed je in laagjes, want in het begin van de training kan het fris zijn, maar als je eenmaal warm bent, is het fijn om een laagje uit te kunnen trekken.

Het liefst wel strakke, aansluitende kleding, want de losse shirts en broekjes zitten alleen maar in de weg en zorgen ervoor dat de coach op de kant je bewegingen niet goed kan volgen.

En niet te kleinzerig zijn, want je kunt wel wat eelt en af en toe een blaar op je handen verwachten!

Op welke sportprestatie ben jij het meest trots?

In 2014 hebben we de Ringvaart Regatta gevaren. Dit is een tocht van 100km. We wilden het heel graag in een dubbelacht doen: een achtpersoons-boot met 2 riemen p.p. (in plaats van de standaard van 1 riem p.p.). Dit boottype wordt nauwelijks gebruikt, omdat het eigenlijk te hard gaat (stel je voor: een boot van 18 meter lang met in totaal 16 riemen die de boot voortstuwen).

We hadden gehoord dat er op Gyas een oude houten acht lag die ook omgebouwd kon worden tot een dubbelacht. Met en stel enthousiaste meiden (en toegegeven, hier en daar wat adviezen van technische mannen) hebben we de hele voorbereiding – inclusief ombouwen van de boot – zelf gedaan en zo gingen we op een vroege voorjaarsmorgen in 2014 van start in Leiden.

Het was heerlijk, hilarisch en zeker ook afzien. We deden ongeveer 9,5 uur over de 100km en hadden daarmee een nieuw record gezet voor de dames-dubbelacht (dit is helaas alweer verbroken door een andere ploeg). Ik ben niet alleen trots op het volbrengen van de tocht zelf, maar vooral ook op het hele proces eromheen. Dit hebben we maar mooi met z’n allen voor elkaar gekregen!

Als je roeien zou moeten verkopen, wat zou je sales pitch zijn?

Wil je vaker de gezonde buitenlucht in? En ook nog opzoek naar een sport waarbij je vrijwel alle spieren van je lichaam, traint? Ga dan eens een kijkje nemen bij een roeivereniging! Deze sport is voor alle leeftijden en zelfs als je begint op latere leeftijd kun je nog een gooi doen naar die langgekoesterde Olympische Droom. Daarbij is het ook nog eens ontzettend mooi om met een vaste ploeg te trainen en samen ergens voor te gaan. Ik zou niet weten waarom je niet eens in een bootje zou stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *