Vind jouw ideale sport! Deel 1: Hardlopen

Iedereen weet dat bewegen en sporten goed voor je is. Afgelopen zondag heb ik een paar tips met je gedeeld om te beginnen met sporten. (Post gemist? Lees ‘m hier!) Misschien wel de belangrijkste tip is: Doe een sport die je leuk vindt! Zeker weten dat je het dan ook gaat volhouden! Dus nee, je hoeft niet naar de sportschool als je alleen al bij de gedachte daaraan jeuk krijgt! Maar wat dan? Hoe vind jij jouw ideale sport?

De komende weken wil ik een aantal sporten met je delen. Wellicht doe je inspiratie op en vind je snel jouw droomsport 🙂 Vandaag deel 1 met een sport die iedereen wel kent: hardlopen! Vien loopt sinds een paar jaar hard en heeft het zogenaamde hardloopvirus te pakken. Hieronder vertelt zij wat er nu zo leuk is aan hardlopen.

Omschrijf hardlopen in 5 woorden

Knop om en ontspannen maar!* (*Niet altijd overigens maar na een tijdje wel ?)

Hoe lang doe je al aan hardlopen?

Ongeveer 3 jaar.

Wanneer en waarom ben je met hardlopen begonnen?

Ik ben ongeveer drie jaar geleden na de zomer begonnen. Ik heb altijd al aan sport gedaan (vooral fanatiek met karate), maar dat werd teveel van het goede toen ik kinderen kreeg. Mijn schoonzus vroeg me op een goed moment mee naar de cursus ”Start to Run”. Ik had zo mijn twijfels: hardlopen vond ik maar saai. Toen bleek dat ze zelfs mijn niet-sportieve broer zover had gekregen, ging ik overstag. Als het niet leuk was, was het in elk geval gezellig.

De beginnerstraining begon lekker relaxed en dat beviel gelijk goed! Vooral het buiten bezig zijn, terwijl ik gewend was aan indoorsporten. Na de cursus ben ik voor mezelf blijven lopen. Ik wissel korte afstanden (5 km) af met wat langere (>10 km), en af en toe trek ik sprintjes. Zo blijf ik in conditie, want daar was het me in eerste instantie om te doen. Daarbij houd ik van lekker eten, met 2 a 3 keer per week hardlopen houd ik dat een beetje in balans ?.

Wat is er zo leuk aan hardlopen?

Het is in de eerste plaats gemakkelijk, vind ik: je hoeft er niet voor naar de sportschool. Je trekt je loopschoenen aan en kan gewoon gaan wanneer het Hardlopenjou uitkomt. Daarnaast is het heerlijk om na een lange werkdag de knop om te zetten en gewoon te gaan hardlopen. De stress van werk of anderzins neem je mee, maar raak je tijdens het lopen kwijt (als het goed is ?.

Voor wie denk je dat hardlopen een geschikte sport is?

Ik denk voor iedereen die aan lichaamsbeweging wil doen. Of je dat nu doet om een betere conditie te krijgen, of om af te vallen (dat laatste is overigens wel een leuke bijkomstigheid). Je moet uiteraard altijd goed naar je lichaam blijven luisteren en niet doorgaan als je blessures hebt. Je kan je net als ik aansluiten bij een hardloopcursus als je niet weet hoe te beginnen. Daar word je goed begeleid en doe je mee in je eigen tempo. Wel zo leuk als je niet gelijk afgepeigerd thuis wilt komen, dat ontmoedigt alleen maar.

Waar moet de beginnende hardloper aan denken of rekening mee houden?

Luister altijd goed naar je eigen lichaam, pijn(tjes) niet negeren. Zorg dat je voldoende drinkt (vooral bij warm weer) en sluit je aan bij een trainingsclubje als je net begint. Dat is de beste start om het te leren.

Op welke sportprestatie ben jij het meest trots?

Ik heb nu met een aantal loopjes mee gedaan maar vorig jaar bij de Groot Ginkelse loop liep ik 5 km in 26 minuten, dat was een PR voor mij. Voor mijn categorie 45+ niet slecht toch? Zoiets geeft een enorme boost om door te gaan en jezelf een volgende keer te overtreffen.

Als je hardlopen zou moeten verkopen, wat zou je sales pitch zijn?

Hardlopen? Wat houd je tegen? Gewoon doen! Begin in je eigen tempo en even doorzetten. Je zult zien dat je conditie verbetert, en je je beter voelt als je merkt dat je het steeds langer volhoudt. En voor de shopaholics onder ons: je hebt tegenwoordig hele hippe renoutfits in de meest hippe kleuren: het oog wil tenslotte ook wat.. ?

Loop jij ook hard? Waarom zou jij hardlopen aanraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *